KDO JE HIERONYMUS

Podjetje je ime dobilo po sv. Hieronimu, enem največjih prevajalcev v svetovni zgodovini.

Njegovo latinsko ime je Sophronius Eusebius Hieronymus, živel pa je v 4. stoletju.

Njegovo najpomembnejše delo je prevod Svetega pisma iz grščine in hebrejščine v latinščino, znan tudi kot Vulgata. To je bilo delo, ki bi danes za več let zaposlilo množico strokovnjakov, on pa ga je opravil sam.

Sv. Hieronim je med drugim zavetnik prevajalcev, goduje pa 30. septembra. Po najnovejših dognanjih njegov rojstni kraj Stridon naj ne bi bil v Dalmaciji, ampak v Sloveniji – v vasi Starod, le streljaj od Kozine.

ZAKAJ HIERONYMUS?

Ko sem izbrala njegovo latinsko ime Hieronymus za ime svojega podjetja, sem imela v mislih njegovo podporo, zavetje in močno prevajalsko energijo. V zapisih o njegovem življenju navajajo, da je bil po značaju zelo čustven in temperamenten. Ženskam je rad svetoval v duhovnih pogovorih, kar je bilo za tiste čase nekaj posebnega.


Po vseh teh letih vem, da je bila izbira imena prava (čeprav ga še danes kdo težko izgovori ali si ga zapomni 😉), saj ob njegovi podpori še vedno prevajam in lektoriram z enako močno energijo.

 

Več o sv. Hieronimu si lahko preberete tudi v Wikipediji.

 

Sv. Hieronim je velikokrat upodobljen z levom, saj legenda pravi, da je nekoč levu iz šape izdrl velik trn in ga tako odrešil bolečin. Lev pa se je v znak hvaležnosti udomačil in ostal z njim.
Najdite ga na zgornji sliki. 
😉

 

Pogost motiv na njegovih upodobitvah je tudi lobanja, ki v ikonografiji simbolizira zmago duha nad telesom in minljivost življenja kot nasprotje večnosti.

Iz te simbolike izhaja logotip podjetja Hieronymus, saj je spirala simbol neskončnosti, razvoja, dinamike življenja, plodnosti in ustvarjalnega vrtenja.