HOPLA, KAJ PA ČE JE RES?

V naši ljubi državi, ki v zadnjih letih že močno preizkuša potrpežljivost svojih državljanov, smo naposled dočakali nekaj korenitih sprememb. Štiri zelo aktualne so:

  • Vlada je končno sprejela nov Zakon o podkupninah, ki med drugim določa natančen postopek podkupovanja. Predpisuje, da mora prejemnik podkupnine med predajo denarja imeti vsaj dve priči, ki dogodek neposredno opazujeta, ena oseba ga mora opazovati skozi okno z daljnogledom iz druge stavbe, vsaj dve pa morata prisluškovati in pripraviti posnetek pogovora. Zakon tudi zahteva, da prejemnik podkupnine izpolni in podpiše zapisnik o prejemu denarja v dveh izvodih (vzorec zapisnika si lahko natisne s spletne strani novoustanovljenega Urada za podkupovanje, kamor tudi pošlje en podpisani izvod). Oba očividca morata zapisnik potrditi z lastnoročnim podpisom (v primeru nepismenosti tudi s križcem) in žigosati. Če žiga slučajno nimata pri roki, je izjemoma dovoljen tudi žig, izrezan iz krompirja (sorta krompirja ni predpisana). V primeru, da znesek podkupnine presega 50 tisoč evrov, se mora prejemnik tudi fotografirati s telefonom, pri čemer v eni roki drži šop denarja, z drugo pa posname fotografijo samega sebe (naredi selfie). Fotografijo mora v desetih minutah objaviti na Facebooku, vendar pa velja kot dokaz samo v primeru, da dobi vsaj 100 všečkov. Če prejemnik  v izogib nevšečnostim želi podkupnino prejeti na bančni račun, mora biti takšen račun odprt v banki, ki je vsaj 12 ur letalske vožnje oddaljena od njegove matične države. Prejemnik nato bančni izpisek, na katerem je razviden priliv, pošlje zgoraj omenjenemu Uradu in priloži selfie s širokim nasmeškom. Izvajanje zakona je izjemnega pomena za uspešno delovanje pravosodnega sistema.

  • V skladu z novelo Zakona o graditvi objektov je v Sloveniji po novem mogoče zgraditi objekt brez vseh dovoljenj, projektne dokumentacije ali soglasij, vendar mora biti ta visok vsaj 30 metrov. Dopolnjeni zakon dovoljuje, da si na svojem zemljišču – in tudi na tujem, če imate veliko stricev – omislite pasjo uto z razglednim stolpom, lopo za orodje s ploščadjo za izstrelitev motik in vil ali pa trinadstropno vrtno uto z dvigalom, da lahko na primer obedujete v prvem nadstropju, pijete kavo v drugem in se razgledujete na sosedovo posest s tretjega nadstropja. Zakon odreja, da lastnik na objekt namesti katerikoli oddajnik z visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem širokega dometa, po petih letih pa v skladu z zahtevami EU še vsaj tri oddajnike. Tako si bodo vsi sokrajani lahko večkrat privoščili jedi z žara, saj jih bodo samo prinesli pod oddajnike in počakali nekaj minut. Objekt mora biti ustrezno označen s tablo, na katero se s tiskanimi črkami (v izogib nepravilnemu tolmačenju) napiše: VZDRŽEVALNA DELA V LASTNO KORIST.

  • Na vseh slovenskih fakultetah je začel veljati novi Pravilnik o avtorstvu, ki dodiplomskim, magistrskim in doktorskim študentom izrecno prepoveduje, da ob zaključku študija sami napišejo svoje avtorsko diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo. To zelo zahtevno strokovno nalogo morajo prepustiti certificiranim prepisovalcem, ki so minuli mesec začeli delovati v okviru Plagiatorske zbornice Slovenije. Če študent ne zmore plačati plagiata, mu država nudi subvencijo ali možnost plačila na obroke. Z novim pravilnikom so profesorji razbremenjeni mentorstva, ni jim več treba preučiti vsebine in se odslej lahko še bolj posvečajo svojim dodatnim zaslužkom izven rednega delovnega časa. Študenti ob zaključku študija poleg naziva dipl., mag. ali dr. pridobijo še kratico plag. (strokovni naziv: plagiator). Vsem tistim državljanom, ki so doslej svoja diplomska, magistrska ali doktorska dela sami napisali in uspešno zagovarjali, se pridobljena stopnja izobrazbe nemudoma razveljavi, saj v skladu z novimi moralnimi merili velja, da v skorumpirani Sloveniji niso dovolj iznajdljivi za takšno stopnjo izobrazbe. Za svoj trud in odvzet naziv bodo prejeli simbolično odškodnino, ki jo bo prispevalo deset z žrebom izbranih zaslužkarjev iz slovenskih fakultet.

  • Slovenija je z letošnjim letom postala največja uvoznica gensko spremenjenih (GS) semen. Država naproša vse poljedelce, vrtičkarje in druge pridelovalce hrane, da GS semena kupujejo v čim bolj zakotnih supermarketih in po čim nižjih cenah in brez deklaracije, pozorni naj bodo samo na to, da na paketku piše: Proizvedeno v državah EU in državah, ki niso EU. Tako bodo natančno vedeli, od kod seme prihaja. Od GS semen si lahko državljani obetamo velike koristi. Poleg tega, da takšna rastlina ni sposobna proizvajati lastnega semena za nadaljnje sejanje in da za rast zahteva obilno škropljenje s pesticidi, je še posebej razveseljivo, da se tako pridelana hrana ponaša z lastnostmi, ki pri uživalcih kratkoročno povzročajo razna obolenja, tumorje, okvaro imunskega in hormonskega sistema ter krajšajo življenjsko dobo, pri drugi generaciji uživalcev pa povzročajo že neplodnost. To so Francozi že dokazali z dvoletno študijo na podganah, zdaj pa korporacije prakso veselo nadaljujejo na živini in ljudeh. Finančni uspeh je zagotovljen, saj na primer ena od njih proizvaja GS semena, pesticide za rastline in zdravila za ljudi. Zelo pohvalno! Lahko nas le čudi, da je Rusija, ki ima vodilne znanstvenike v svetovnem merilu, prepovedala uvoz ali kakršnokoli uporabo GSO v svoji državi. Njet razumjot?! Švica ni nikoli dovolila uporabe GSO niti v kmetijstvu, niti v prehrani. Kaj se le grejo, ti jodl jodl Švicarji! Uprli so se tudi na Madžarskem in Nizozemskem, Francija pa je z gojenjem GSO rastlin prenehala že leta 2008. Jah, Francozi se spet delajo ‘francoze’. V Evropi so razglasili cone brez GS rastlin in hrane v več kot 160 regijah, 3500 mestih in občinah ter na deset tisoč kmetijah. Ni jasno, kaj jih je popadlo, da v svojih državah nočejo tako napredne tehnologije, zaradi katere so v Indiji, Pakistanu, Argentini … propadla cela kmetijska območja, zemlja je sterilna, otroci se rojevajo z okvarami. Hm, kaj bi lahko bilo slabega v tem, da v paradižnik dajo ribje gene? Če bo letos poleti taka moča kot lani, bodo paradižniki vsaj znali plavati, a ne? Skrajni čas je že, da se genska ruleta igra tudi v Evropi, zato velik aplavz Evropski komisiji, ki je letošnjega aprila odobrila uporabo 19 gensko spremenjenih organizmov, čeprav jim večina držav nasprotuje.

Ah, nič se ne bomo sekirali, važno, da je pivce za živce in zabaven TV program. ☺

Nives Mahne Čehovin

P.S. Vsaka podobnost z resničnimi dogodki, postopki in osebami je zgolj naključna.